2013. szeptember 5., csütörtök

Gyufafeladvány 8241

A blogírás kezdetén rögtön megismerhetitek egyik kedvenc feladvány típusomat. Ez nem más mint a gyufafeladvány. Azonban nem az a fajta, amelyben direkt kiszúrnak az emberrel, amikor a megoldását hallva utólag azt mondod, hogy ezen kár volt gondolkodni, mert átverés az egész. A feladványaim szigorúan a síkban értendők, nem kell őket fejjel lefelé nézni, és a szokványos matematikai műveletekkel dolgoznak, nincsenek bennük rejtett nyelvi turpisságok. A lényeg, hogy abban a keretben kell gondolkodni, amit a feladvány sugall, és nem azon kell gondolkodni, hogy miként tudnánk ebből a keretből kilépni valami trükkös huszárvágással. Mivel a gyufaszálak egyenesek, ezért a leginkább digitális számjegyekből építem fel a feladványaimat, és többnyire ilyen formában meg is jelenhetnének egy komolyabb számológép kijelzőjén. A képletekben a jelek közötti szabad helyeknek is jelentősége van, a jeleket nem lehet szabadon tologatni, nem lehet például plusz jegyeket beerőszakolni oda, ahova nem férnek be. Továbbá esztétikai szempontból megköveteljük, hogy az egyenlőségjel két oldalán a szabad köz azonos legyen. Korábban ilyen jellegű gyufafeladványokkal nemigen találkoztam, ezért igyekeztem az ilyen jellegű feladványoknak egy új kategóriáját megalkotni. Ezeket szeretném itt most népszerűsíteni.

A hosszú bevezető után jöjjön egy nehezebb feladvány ebből a fajtából. A feladta az, hogy három gyufaszál áthelyezésével tegyétek igazzá az egyenlőséget. Szeretném az agytekervényeiteket kicsit megmozgatni, ezért karácsonyig hagyok időt a megfejtésekre. A helyes megfejtők között három érdekes könyvet fogok kisorsolni karácsony után. Hogyha netán csak egyvalaki fejtené meg, akkor a szóban forgó illető megkapja mind a három könyvet. Kérném szépen, hogy hozzászólás formájában ne tegyetek fel kérdéseket a feladvánnyal kapcsolatban, mert az mások számára esetleg segítség lehet. Ha kérdés merül fel, akkor azt közvetlenül nekem címezzétek e-mail formájában. A megoldásokat is e-mail üzenetben várom. Kellemes időtöltést kívánok.


Kérlek értesítsétek erről a nyereményjátékról ismerőseiteket is, akikről úgy gondoljátok, hogy szeretik a fejtörő feladványokat. Előre is köszönettel. Végezetül pedig hadd ajánljak fel még egy nyereményt. Ha valaki olyan nem triviális gyufafeladványt küld nekem, amely nem feltétlenül digitális, de nem az átverős kategóriába tartozik, és eddig én még nem ismertem, akkor őt is ajándék könyvvel jutalmazom. Akár több feladvány is beküldhető, ha nem egy kaptafára készültek, és mindegyikért plusz könyv jár ajándékba.

6 megjegyzés:

  1. En azt se tudom, hogy hogyan lehetne a jobb oldal legalabb akkora, mint a bal. Ez remelem nem szamit kerdesnek/segitsegnek, a helyesen valaszolok kozott sem sorsolok ki semmit...

    VálaszTörlés
  2. Végre egy értelmes feladvány, engem is nagyon zavar, hogy általában nem tudni, hogy van-e trükk a feladatban.

    VálaszTörlés
  3. Szia.Három gyufából kijön egy egyenlő oldalú háromszög.Ez adva van. A kezedben levő újabb három szálból még három egyenlő oldalú háromszöget kell odavarázsolni, tehát összesen négy lesz.Hogyan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínűleg a tetraéderes megoldásra gondolsz, erre a feladványra utaltam, amikor azt írtam, hogy az én feladványaim szigorúan síkbeliek. Egyébként jó feladvány, de pont az a fajta, amikor a gondolkodási sémából ki kell lépni. Persze minden feladványban szokott lenni trükk, és az embernek a megoldási folyamat során mindig ki kell lépnie a saját gondolkodási keretéből. A határvonal a kétféle típus között nem éles, de talán az különbözteti meg őket, hogy a tetraéderesben ezt a trükköt már a szövegezésbe bele kell kalkulálni, azaz nem szabad kikötni a síkbeliséget, amit a legtöbben természetesnek veszünk. Az én feladványomban nem különösebben lényeges a szövegezés. Persze könnyebb lenne, ha pontosan leírnám a megengedett szimbólumok halmazát, de úgy is maradna gondolkodni való. Magyarul szólva, van benne trükk, de ha rájössz, azzal még korántsem vagy kész, és ezzel talán túl sokat is segítettem.

      És végül még valami, a tetraéderes feladatnak a szövegezése olyannyira kényes, hogy annak a megfogalmazásnak, ahogyan leírtad, tulajdonképpen létezik több síkbeli megoldása is, sőt nyolc darab egyenlő oldalú háromszög is kirakható. Én egy picit más megfogalmazásban ismertem. Nevezetesen úgy, hogy hat gyufaszál felhasználásával rakjunk ki négy darab egyenlő oldalú háromszöget, melyek oldala egy gyufaszál hosszúságú. Ez a megfogalmazás lényegesen más, és ennek tényleg csak a tetraéder a megoldása. De ha már itt tartunk, akkor ebből a feladványból lehet készíteni egy árnyalatnyival átverősebbet is azok számára, akik még nem ismerik a trükköt: Kilenc gyufaszál felhasználásával készíts három darab gyufaszálnyi oldalú négyzetet és két egyenlő oldalú háromszöget, melyek oldalhosszai ugyancsak gyufaszálnyi hosszúságúak!

      Törlés
  4. Angol anyanyelvueknek is jo rejtveny ez? Remelem ezzel nem rontom el a rejtvenyt (oszinten kerdezem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmilyen nyelvi vonatkozása nincs a rejtvénynek. Legfeljebb annyi, hogy arab számokat használok, és ennek megfelelően a megoldásban is arab számokat várok, amiket nem megengedett keverni mondjuk római számokkal.

      Törlés