2017. szeptember 15., péntek

Interaktív Bongard-probléma

A Bongard-problémák olyan általános típusú problémák, amelyeket M. Bongard orosz tudós alkotott az Alakfelismerés című könyvében. Legtöbben azonban D. Hofstadter Gödel, Escher, Bach című könyvében találkozhattak ilyenekkel. Ezek az elbűvölő problémák alakfelismerők számára készültek, legyenek azok emberek vagy gépek. Minden egyes probléma tizenkét bekeretezett ábrából áll, hat a bal oldalon, ezek alkotják az első csoportot, és hat a jobb oldalon, ezek alkotják a második csoportot. A kérdés az, hogy miben különböznek az első csoport ábrái a második csoport ábráitól? Az ábrák elhelyezkedése és sorrendje lényegtelen egy csoporton belül. Azt kell tehát kitalálni, hogy mi az a tulajdonság, ami közös az első csoport ábráiban, de nem teljesül a második csoport ábráira. Néhány saját Bongard-problémám, megtalálható a honlapomon itt, ezekkel lehet gyakorolni, de a megoldásokat lehetőleg ne nézzétek meg, csak ellenőrzés végett. Ezekben az a különleges, hogy az ábrákon csak karakterek szerepelnek, de a keresendő tulajdonság csakis geometriai jellegű, azaz a betűk jelentése lényegtelen, csak mint alakzatok szerepelnek. További Bongard-problémákat találhattok ebben az átfogó jellegű nagy nemzetközi gyűjteményben, ahova az én problémáim is bekerültek az utolsó 17 helyre.

A fejtörő verseny e havi feladata is egy Bongard-probléma lesz, de rendhagyó módon interaktív formában kerül kitűzésre. Eleve hatnál több ábrát adok meg mindkét oldalon, hogy ezzel is könnyítsek, de minden olvasónak lehetősége van három darab saját ábráról megkérdeznie, hogy melyik csoportba tartoznak, és a beküldött ábrákkal folyamatosan frissíteni fogom ezt az oldalt, így a többiek is szerezhetnek plusz információt, ha néha visszalátogatnak. Kérdezni úgy lehet, hogy elküld nekem valaki egy vonalrajzot képként csatolva a jobb oldalsáv tetején található e-mail címre. A rajzokat moderálom, rossz poénokat nem kérek :) A három segítséget nem muszáj egyszerre felhasználni, lehet későbbre is tartogatni, és előtte megvárni, hogy mások miket kérdeznek. Megoldásnak bármit elfogadok, ami érvényes a megoldás beérkezésekor az addig közölt összes ábrára. Jó fejtörést kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Ez a "Megoldásnak bármit elfogadok, ami érvényes a megoldás beérkezésekor az addig közölt összes ábrára." nem tulzas egy kicsit? Azt is elfogadod, hogy a te honlapodon ebben a feladvanyban melyik oldalon szerepel?

    VálaszTörlés
  2. Természetesen nem :) Arra gondoltam, hogy elfogadok olyant is, ami nem az én megoldásommal vagy megfogalmazásommal megegyező, de stimmel.

    VálaszTörlés