2017. augusztus 15., kedd

Aktivisták dilemmája

A kormány propaganda gépezete új plakátokat helyezett ki a fővárosi metróba, minden állomásra egyet. A Momentum aktivistái szeretnék minél hamarabb átragasztani a plakátokat, azaz megfelelő matricákkal korrigálni. Mennyi idő alatt végezne három aktivista a feladattal? Tegyük fel, hogy minden metróállomás közelében vannak aktivisták, tehát szabadon választható, hogy mely állomások közelében lévő aktivistákat aktivizáljuk, azaz honnan indulnak, viszont ugyanoda vissza is kell térjenek, és ez beleszámít az időbe. Tegyük fel továbbá az egyszerűség kedvéért, hogy az átragasztás egy pillanat alatt megtörténik, a metró érkezésére nem kell várni, sem az átszállásra, és minden megálló egységesen egy perc menetidő. Mind a négy budapesti metró, azaz a sárga földalatti és az új 4-es metró is benne kell legyen az útban.

Extra kérdések: Mi a helyzet kevesebb vagy több aktivistával? Mennyi idő alatt tudják véghezvinni az akciót, ha nem kell hazamenjenek? Ez utóbbi esetben mely megállókból kell induljanak? Létezik több minimális idejű megoldás? Megoldható-e másnap (miután a BKK eltávolította a matricákat) azonos időn belül három másik aktivistával három másik megállóból? Kössük ki, hogy a három indulási megálló egymástól is különböző kell legyen. Hogyan változnak a megoldások, ha az átszállás is igénybe vesz egy percet? Mi a helyzet akkor, ha minden peronon van plakát, azaz a csomópontokban, pl. Keleti pályaudvarnál két plakát is van mindkét metró megállójában, sőt a földalattinál, ahol nem közös a peron a két irányhoz, ott minden megállónál két plakát legyen, és egyiktől a másikig átmenni ugyancsak egy percet vegyen igénybe, hasonlóan minden más megállónál is, ahol két peron van, pl. Pillangó utca.

A megoldásokat szokás szerint következő hónap 15-ig várom a jobb oldalsáv tetején található e-mail címre. Aki szimpatizál a Momentummal az cc-ze a megoldást nekik is :) A legszellemesebb megoldások különdíjban részesülhetnek az egész évi pontversenytől függetlenül is!

2 megjegyzés:

  1. Tehat a multiple traveling salesman problemre kersz optimalis megoldast a 4 metrovonal altal adott grafra es 3 ugynokre?

    VálaszTörlés
  2. Lényegében igen, de az egyes variánsok eltérnek az alap problémától és némelyiknél a gráf meghatározása is feladat. Az alap esetben azonban a gráf viszonylag egyszerű egy körrel, ahogy az ábrán is látszik.

    VálaszTörlés