2020. május 30., szombat

Álomtündér kártyajáték háziszabály

Az Álomtündér kártyajátékot egy kiváló gyerekjátéknak tartom, ami már 4 éves kortól játszható, de a felnőttek számára is nagyon élvezetes. Alkalmas arra, hogy az egészen kicsiket bevezessük a modernebb társasjátékok világába, ahol már nem csak dobni és lépni kell, hanem szerepet kap benne egy kis taktika sőt, akár stratégia is, amit nagyon hamar el tudnak sajátítani, ugyanakkor rendkívül változatos, izgalmas és pörgős kártyajátékról van szó, ami ketten játszva is kiváló, de akár egy négy fős család is játszhatja.

A játék magyar fejlesztés, aminek rendkívül szép a grafikája, és jókora lapokból áll a pakli. Mészáros Bori azonos című meseregényéhez kapcsolódik a történet, de a mese ismerete nékül is játszható. Lányoknak tuti kedvenc. Mindenből van benne egy kicsi. Számít a szerencse, de lehet benne jól taktikázni. Van egy sárkány a pakliban, ami mindenedet elviheti, de lehet rá készülni, és talpra is lehet állni, ezért a gyerekek meg tudják tanulni a veszteség kezelését is.

A játék nagyszerűen működik, de úgy tapasztaltuk, hogy két apró változtatással még jobbá tehető.

1) A varázspálca kártyalap kijátszásával titokban átnézheted az egyik ellenfeled kezében lévő lapjait, és azokból egyet ellophatsz. Ha netán az ellenfélnél is van egy vagy több varázspálca lap, akkor az eredeti szabály szerint megengedett az, hogy elvégy egy varázspálca lapot az ellenféltől, majd azt kijátszad rá újra, és ilyen módon az összes varázspálcájától megszabadítsd sorba, hiába van neki több. Ez a rész annyira nem tetszett nekünk, és ennek elkerülése többféle módon is megtehető. A legegyszerűbb háziszabály az, ha a varázspálca varázspálcával semlegesíthető. Egy másik általunk még inkább tetszetős háziszabály az, hogy egy varázspálca lap kijátszásával csak véletlenszerűen húzhatunk az ellenféltől, tehát nem nézhetjük meg a lapjait, ha azonban két varázspálcát játszunk ki egyszerre, akkor át is nézhetjük, és úgy választhatunk. Ez utóbbi esetben a két varázspálca hatása csak két tündérkirálynő kártyával akadályozható meg.

2) A varázsvihar kártyát az eredeti szabály szerint csak akkor lehet kijátszani, ha az ellenfélnek legalább hat lap van a kezében. Két fős játék esetében azonban gyakran előfordul, hogy erre nem is adódik alkalom, és ezért valakinél sokáig ott kallódik egy varázsvihar fölöslegesen, ráadásul eldobni sem tudja, mert csak párossával lehet, de az egész pakliban csak két ilyen lap van. Ennek kiküszöbölésére érdemes bevezetni azt a háziszabályt, hogy a varázsvihar bármikor kijátszható, de ha az ellenfélnek hatnál kevesebb lapja van, akkor az a hatás nem érvényesül, hogy el kell dobjon annyi lapot, hogy három maradjon a kezében, viszont az a hatás érvényesül, hogy egy lapot az ellenfélnek át kell adnia a kezéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése