2020. március 25., szerda

SEIR járványdinamikai szimulációk eredményei

A Qubit-en egy cikksorozat keretében megjelent már két cikkem, amiben a SEIR járványdinamikai modell segítségével jártam körbe néhány aktuális kérdést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Az első cikkben ismertettem a SEIR járványdinamikai modellt és azzal foglalkoztam, hogy milyen messze lehet még a járvány tetőzése. A második cikkben egy esetleges kijárási tilalom bevezetésének lehetséges hatásait tárgyalatam.

A járványdinamikai modellek érzékenyen függnek néhány paramétertől és a fertőzöttek kezdeti számától. A legfontosabb paraméter az R0 alap reprodikciós ráta értéke, ennek értelmezésével kapcsolatban lásd a cikket. A cikkben azonban csak néhány ábrát közöltem. A járványgörbékről leolvasható legfontosabb információ az, hogy mikor tetőzik a járvány és a tetőzéskor hány ember beteg egyszerre. Mivel sokakat érdekel az, hogy különféle paraméterkombinációk esetén mit ad a szimuláció, ezért az alábbi táblázatban összefoglaltam a SEIR modell alapján kapható jóslatokat.

Az egyes oszlopk különböző R0 értékekhez tartoznak. R0 = 2.6 a járvány kezdetén mért átlagos érték Kínában, R0 = 1.3 az influenzára jellemző reprodukciós ráta, örülhetünk, ha eddig le tudjuk szorítani a reprodikciós rátát. Az egyes sorok különböző kezdeti fertőzésszámhoz tartoznak, a sorok bal oldalán lévő számok a fertőzők számát mutatják a szabadon választott kezdő időpontban, ahonnan a szimulációt futtatjuk egy magyarországnyi népességre. A fertőzők mellett megfelelő számú lappangó fertőzöttet is beépítettünk a szimulációkba. A modellnek ezen kívül még két paramétere van: gamma és szigma, lásd a cikket. Ezeket a paraméterket itt most nem változtatjuk, ezek jó közelítéssel a betegségre és nem a járványra jellemző állandók.

A táblázat alatt lévő piros számok a nem lappangó fertőzöttek számát mutatják a tetőzés idején. Ez a szám lényegében csak R0-tól függ. Hasonlóan csak R0-tól függ azoknak a száma, akik a járvány végére átesnek a betegségen, tehát feltehetőleg védettséget szereznek egy időre. Ezt mutatják a kék számok százalékban kifejezve a teljes populációra vonatkoztatva. A táblázat celláiban a tetőzés ideje található napban mérve a szimuláció kezdetétől számítva. A cellák színe a bennük lévő számok függvénye: minél sötétebb, annál hamarabb várható a tetőzés.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti jóslatok a SEIR modell alapján készültek, de az hogy a SEIR modell mennyire írja le a valóságot, és hogy a paraméter becslések mennyire reálisak, arról itt most nem esett szó. A modell alkalmazhatóságáról az eredeti cikkben bővebben olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése