2018. október 30., kedd

Fakatona

Lezajlott a XII. Országos Ördöglakat Találkozó, ahol mindig nagyon különleges dolgokat lehet látni. Idén venni is tudtam egy nagyon szép és egyedi ritkaságot, egy rabkereszten alapuló fakatonát, ami botja alatt egy kis pénzt tart fogva. Az alkotó Csézli Lukács, faipari technikus és régi népi logikai fajáték készítõ mester, aki iparművészeti nagydíjat is kapott már ördöglakatjaiért.

A találkozón jelen volt még számos hazai logikaijáték-tervező, meg lehetett tekinteni a nemzetközi játékvilág számos újdonságát, mindent ki is lehetett próbálni, sőt saját ördöglakatokat is lehetett készíteni. Többek között elkészíthettük a rendezvény előtti héten megjelent Ész Venturás feladvány térbeli pentominó elemeit, amikkel kapcsolatban majd lesznek még feladványok Gál Péter, az Ördöglakat Blog írójának jóvoltából.

Ezen kívül voltak még rövid előadások, amiken nyomon követhettük az elmúlt év hazai játék fejlesztéseit, de hallhattunk más előadásokat is mindenféle érdekességről. Jómagam is előadtam abból az alkalomból, hogy az Ész Ventura lassan egy éves lesz, igyekeztem ezért áttekinteni az elmúlt év legérdekesebb feladványait. Kós Gézától, a KöMaL Matematikai Bizottságának tagjától megtudhattuk, hogyan lehet egy triviális semmiségből napokra elegendő gondolkodni valót hajlítani egyetlen mozdulattal. Sótonyi Sándor különleges szudokukat mutatott, színes fakorongjaival játszahtó szudoku társasjátékával pedig lenyűgözte nem csak a gyerekeket. Azt is megtudhattuk tőle, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szudoku nem japán találmány, hanem egy amerikai építész, Howard Garns alkotta meg a fejtörőt még a hetvenes évek elején, és egy hajós vitte el Japánba. Gál Pétertől pedig azt tudtuk meg, hogy a szoliternek francia táblán miért nincsen megoldása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése