2016. január 25., hétfő

Mi jön az orángután?

Egy időben ezzel a szójátékkal plakátolták tele a várost. A plakátokon a szlogenen kívül nem volt semmi más, így nem derült ki rögtön, hogy mit reklámoznak, csak akkor, ha felkerested a mijonazorangutan.hu weboldalt, amit most is meg lehet tekinteni. Az oldalon a Jane Goodall Intézet ajánlásával egy figyelemfelkeltő videót lehet látni egy valóban súlyos ökológiai katasztrófáról. Csak a videó legvégén derül ki szolidan, hogy egy pálmaolaj mentes kozmetikum reklámjáról van szó. A filmből megtudhatjuk, hogy Indonézia orángutánoknak otthont adó őserdeiből 10 másodpercenként egy focipálya méretű területet tarolnak le, hogy a helyére pálmaolaj ültetvény kerüljön, és ennek következtében naponta tucatnyi orángután pusztul el. A film és a kampány tényleg szörnyű dologra hívja fel a figyelmet, cikkem témája azonban most nem az állatvédelem vagy a fenntartható fejlődés lesz, hanem a mesterséges intelligenciáról szeretnék írni. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy miként kerül Hawking és a pálmaolaj egy írásba, akkor olvassatok tovább.

Mielőtt azonban rátérnék a cikk fő témájára, szeretnék pár szót ejteni a pálmaolajról. A pálmaolaj vagy pálmazsír a pálmafélék húsából kinyerhető olcsó zsiradék, többek között a margaringyártás alapanyaga, de a pálmaolajat megtalálhatjuk a csokoládékban és rengeteg kozmetikai termékben is. A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. A világ termelésének csaknem 90 százalékát Indonézia és Malajzia adja, ahol az utóbbi fél évszázadban exponenciálisan nőtt a termelés, és ennek megfelelően jelentősen csökkentek Szumátra és Borneó szigetének dzsungellel borított területei. Az erdőírtások nagy mértékben hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a pálmaolaj üzemek súlyosan szennyezik a környező folyókat, az olajpálma gyökereiben pedig olyan gátlóanyag termelődik, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

Az orángután genetikai állománya 97 százalékban azonos az emberével, ez persze elég megtévesztő lehet. Közös ősünk 14 millió évvel ezelőttre tehető. Neve malájul erdei embert jelent, vadon élő példányai rendszeresen használnak eszközöket. Sokan az erdőirtások következtében halnak meg, mások fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe. Az orángutánokon kívül azonban elefántok és tigrisek kihalása is fenyeget a növekvő pálmaolaj termelés miatt. Ezért szólít fel több szervezet a pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek és kozmetikai termékek elleni bojkottra.

De hogy jön ide Hawking? Néhány éve Hawking néhány hasonlóan nagy tekintélyű és közismert tudóssal közösen, mint például a Nobel-díjas Frank Wilczek, megjelentettek egy figyelemfelkeltő cikket a médiában, melyben a mesterséges intelligencia veszélyeire hívták fel a figyelmet. Pontosabban nem is a konkrét veszélyekre, hanem arra, hogy a lehetséges veszélyekkel nem igazán törődünk jelenleg, miközben az intelligens rendszerek fejlődése minden eddiginél gyorsabb, és az esetleges siker a mesterséges intelligencia megalkotására akár belátható időn belülre is tehető. Nem vitatható, hogy a mesterséges intelligencia megalkotása az emberiség legnagyobb találmánya lenne, ha azonban nem vigyázunk, akkor egyben az utolsó is, hívja fel a figyelmünket a cikk, és ezt a forgatókönyvet kiválóan szemlélteti a nem sokkal korábban a mozikba került Transzcendens című film.

Nem szeretnék belemenni abba, hogy a mesterséges intelligencia alatt pontosan mit értsünk, hogy az elérhető-e egyáltalán, és hogy valóban néhány emberöltőn belül elérhetjük-e. Sem abba, hogy egyáltalán eljutunk-e odáig, azaz nem tör-e ki közben a harmadik világháború, vagy nem történik-e közben világméretű ökológiai katasztrófa, ami az egész emberiséget gajra vágja. Egy dolog azonban biztosnak tűnik, hogy jelenleg mindenki, aki kompetens a témában, áhítozza és azon munkálkodik, hogy közelebb jussunk hozzá. Lehet vitatkozni azzal is, hogy Hawkingék túlbecsülik a kockázatokat, de én azt gondolom, hogy egy ilyen emberiséget érintő kérdésben nem lehet elég elővigyázatosnak lenni, és minimális kockázat is végzetes lehet. Az aggodalmaskodók számát én mindenesetre rémisztően alacsonynak tartom a szakterületen.

A pálmaolaj üzletben tömegesen elpusztított orángutánok esete számomra azt mutatja, hogyha az emberiség így viselkedik az egyik legközelebbi rokonával, az nem sok jóra utal egy esetleges mesterséges intelligenciának a hozzánk való viszonyával kapcsolatban. Egy racionális és fejlődő mesterséges intelligencia számára mi nem sokat nyomunk majd a latba. Kommunikáció terén talán távolabb leszünk tőlük, mint tőlünk a majmok, akik akár 1000 szavas jelbeszéddel is képesek kommunikálni, ami nincs messze egy átlagos ember szókincsétől. A mesterséges intelligencia, akármilyen is lesz, az biztos, hogy a világ összes nyelvének az összes kifejezését és szakkifejezését tudja majd használni. Tudom hogy hülye összehasonlítás, de szerintem érzékelteti, hogy mennyire kevéssé leszünk kommunikációs partnerek. Erőforrásokat tekintve pedig konkurenciák leszünk, így nem sok jóra számíthatunk. Egy dologban reménykedhetünk, hogy a mesterséges intelligencia látni fog olyan hosszú távú hasznot vagy szépséget a fajunkban, amit mi szem elöl tévesztettünk a majmok esetében.

2 megjegyzés:

  1. Gyorsan fel is iratkoztam ezeknek a hirlevelere: http://cser.org/ es el is kezdtem sok csokit enni, talan sikerul meggyozni a Smith-t, hogy jo elem leszek...

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy te is írtál róla! Engem nagyon aggaszt a jövő, amit magunknak szánunk. Nem tudom, van-e még remény... Jó olvasni, hogy nem vagyok egyedül ezekkel a gondolatokkal! Én próbálkozom kicsiben, legfeljebb az utolsó vacsorámon nem lesz pálmaolaj...

    VálaszTörlés