2014. szeptember 15., hétfő

Leírhatatlanul nagy számok

Ma ünnepli a Google az egyik születésnapját, ugyanis tizenhét évvel ezelőtt ezen a napon jegyezték be a google.com domain nevet. A név a szóbeszéd szerint egy elírásnak az eredménye. Eredetileg az interneten kereshető információk roppant nagy számára akartak utalni, ezért a googolplex névben gondolkodtak, amit azonban túl hosszúnak tartott Larry Page, az egyik alapító, ezért végül a kisebb – tíznek a századik hatványát jelentő – googol elnevezést választották. A domain név regisztrációnál azonban véletlenül a google nevet gépelték be, mivel pedig szabad volt, és tetszett is nekik, végül ezt regisztrálták be.

Érdekes módon a googol elnevezés sem keletkezett kevésbé spontán módon. Edward Kasner amerikai matematikus kérésére a kilencéves unokaöccse adta ezt a nevet annak a számnak, amit egy egyes számjegy után száz darab nulla követ. Ezt a számot csupán szemléltetés céljából használta A matematika és a képzelet című könyvében, amint a googolplex elnevezésű számot is, amely számban az első egyes számjegyet googol darab nulla követi. Ennek a számnak az érdekessége, hogy ebben a formában lehetetlen lenne leírni, mert a látható univerzum ismert részecskéinek a száma is kisebb annál, mint ahány nulla követi az egyest, tehát a szám tízes számrendszerbeli alakjának leírására az sem volna elegendő, ha a az univerzum minden anyagát tintává változtatnánk, de még az se ha minden foton, ami a szemünkbe juthatott volna valaha jelentene egyetlen nullát.

Bár a googolplex nagy szám, de a hatványozás műveletének használatával könnyedén leírható, sőt a hatványozást tovább lehet folytatni, és a kitevőkből tornyot építve még nagyobb számokat lehet kreálni. Természetesen minden számnál lehet még nagyobbat elképzelni, azonban ilyen nagy számok használatára általában nincsen szükség. Az az érdekes azonban, hogy a matematikának van olyan területe, mégpedig a Ramsey-számok elmélete, ahol az említett számoknál még sokkal nagyobb számok is előkerülnek bizonyításokban. Az eddigi legnagyobb szám, amire szükség volt az ún. Graham-szám, aminek a definiálásához új jelöléseket kell bevezetni, de erről talán majd egy másik alkalommal…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése