2013. december 31., kedd

Emlékezés Julesz Bélára

Éppen tíz éve annak, hogy az év utolsó napján elhunyt Julesz Béla a modern kísérleti látáskutatás megteremtője. Julesz radarmérnökként kezdte pályáját, majd az 1956-os forradalom idején feleségével az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kísérleti pszichológia és az idegtudomány nemzetközi hírű kutatójává vált. Julesz az ún. random-pont sztereogramok megalkotója, amely később a közismert autosztereogramok alapjául szolgált. A képeslapokon is népszerű autosztereogram azonban nem csak érdekesség, az alapul szolgáló random-pont sztereogrammok ugyanis forradalmasították a mélységészlelés kutatási területét. A random-pontokból álló képpárok egyenként, sztereoszkóp nélkül nézve, pusztán értelmetlen ponthalmaznak tűnnek, a koherens háromdimenziós érzéklet azonban arra utal, hogy agyunk képes a két szembe érkező kép nagyon pontos egyeztetésére, és ehhez nincsen szükség a látás tudatos szintjeire, például alakfelismerésre, hanem a feldolgozás a látókéreg alacsonyabb neurális szintjén működik. Ezzel Julesz új szemléletmódot alapozott meg, mely az alapvető kódolási és információ-feldolgozási folyamatok formális megközelítését, valamint ezek neuronális magyarázatát helyezte előtérbe.

Julesz Béla 1959-ben fejlesztette ki a random-pont sztereogramot. Ennek lényege, hogy a számítógép segítségével generált random pontokból álló képpárok sztereoszkóp alatt egy háromdimenziós kép illúzióját keltetik. A random-pont módszert felhasználva 1979-ben Christopher Tyler, Julesz egyik tanítványa alkotta meg a valódi autosztereogramot, amely abban különbözik a többi sztereogramtól, hogy ezek egyetlen képből állnak, és sztereoszkóp nélkül, szabad szemmel keltik a mélység illúzióját. Az autosztereogramok tapétaszerűen ismétlődő mintázatokból állnak, melyeket a számítógép úgy illeszt egymás mellé, hogy megfelelő fókuszálási technikával láthatóvá válik a képben elrejtett háromdimenziós alakzat.

Bizonyára mindenki találkozott már ilyen ábrákkal, azonban nem biztos, hogy mindenkinek sikerült az illúziót megtapasztalnia. Bár az emberek nagyon kis százaléka nem képes erre, a legtöbben kis türelemmel elsajátíthatják a módszert, aminek a lényege a megfelelő fókuszálás. Többféle módon is lehet próbálkozni, az egyik lehetséges módszer az, hogy a képet monitoron nézve kb. egy arasznyira magunk elé tartjuk és meredten bámuljuk, úgymond bambulunk magunk elé, és igyekszünk nem a képre fókuszálni, hanem a kép síkja mögé. Azt is megtehetjük, hogy egészen közzel visszük a szemünket a kép síkjához, és lassan mozgatjuk hátrafele. Ne pislogjunk és ne pásztázzuk a képet, hanem csak bambuljunk magunk elé lehetőleg egy olyan pontra, ami nem készteti a figyelmünket kalandozásra. Addig kell bámulnunk, amíg azt tapasztaljuk, hogy a tapétamintát nem a kép síkjában, hanem mögötte látjuk. Úgy fogjuk tapasztalni, mintha egy üvegtömbbe vagy kristályba néznénk és a tapéta az tömb hátsó falán lenne. A képbe rejett háromdimenziós objektum a hátsó tapéta és a kép síkja között fog megjelenni, azonban ne kezdjük el rögtön keresni a tekintetünkkel a tapéta előtt, hanem egy kicsit bambuljuk még a tapétát és csak lassan szüntessük meg a bambulást, mert az illúziót kezdőként még könnyen elveszíthetjük. Ha megfelelően csináljuk, akkor a háromdimenziós tárgy, aminek a mibenlétét esetleg nem is sejtettük, megjelenik, és a tekintetünket már el is mozdíthatjuk, sőt egészen messze is eltávolodhatunk a monitortól. Olyan illúzióban lesz részünk, mintha egy hologramot látnánk, vagy a szokásos térhatást kölcsönző moziszemüvegen keresztül néznénk valamit. A döbbenetes azonban az, hogy mindezt a kép síkja mögött látjuk segédeszközök nélkül, azaz megszűnik számunkra a monitor, és a kép síkja mögött feltárul egy új dimenzió. Ez az illúzió minőségében más a szokványos optikai illúzióknál, amikor egy kép becsapja a méret, kontraszt vagy szín érzékelésünket, itt egy teljesen új térhstású objektum tárul fel előttünk.

Érdemes az interneten nézelődni autosztereogram galériákban, ahol szokás a kezdőknek könyebben felismerhető képeket közölni gyakorlásul. Az alábbi szilveszteri autosztereogrammal szeretnék mindenkinek boldog új évet kívánni! Kattintsatok a képre, hogy nagy felbontásban lássátok. Ha rögtön nem sikerül ne csüggedjetek, csak egy kis türelem a titka és koncentráció! Vigyázat, az autosztereogramok függőséget okoznak!


Felhasznált irodalom és további oldalajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése